KANELBULLAR

Igår när älskling kom hem från jobbet skulle jag överaska honom med att baka kanelbullar. Hade aldrig gjort en deg själv förrut så första degen blev lite misslyckad, den jäste inte. Så sängde den haha. Tror jag hade lite för varmt när jag hälde i jästen, vilket man verkligen inte får ha, då tar man död på jässvamparna. Gjorde en ny och den jäste inte så mycket heller först haha men sen så. Hade hur mycket smör, kanel och socker som helst på dem haha och dem blev faktiskt goda. Här kommer receptet iaf:



ca 45 bullar

Ingredienser:
13 dl vetemjöl 
1 dl strösocker 
1 tsk salt 
2 tsk kardemumma
150 gram smör 
1 paket jäst, 50 gram 
5 dl mjölk 
2 msk kanel
ägg till pensling  
pärlsocker

Gör såhär:
Värm mjölken och smör tills det blir fingervarm, 37°. Smula jästen över. Häll 1 dl av strösockret, salt och kardemumma i skålen samt det mesta av mjölet. Bearbeta kraftigt till en blank och smidig deg som släpper skålens kanter, ca 5 minuter. Låt degen jäsa under lock i skålen till dubbel storlek, ca 30 minuter. Tag därefter upp degen på mjölat bakbord och knåda lätt igenom den. Kavla degen till en platta, bred på resten av margarinet och strö över resten av sockret och kanelen. Rulla ihop och skär rullen i bitar. Ställ bullarna med snittytan uppåt på plåtar, täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker. Sätt in plåten mitt i ugnen, låt bullarna grädda i 5-10 minuter, tills de fått fin färg. Ställ bullarna på ett galler och låt svalna under bakduk.

Trackback
RSS 2.0