ÅRETS SISTA INLÄGG



Har precis varit på brunch med pappa och Amanda hemma hos Kenneth och Mia. Jessica och Ulrica var där också som jag inte träffat på evigheter så det var kul. Nu är jag påväg hem, ska fixa en efterrätt tills ikväll och göra mig iordning. Ska äta middag med Malin och några av hennes kompisar vid 7 och efter det tar vi taxi till en fest där Sanny och hans kompisar är. Gott nytt år på er.

MINA NYÅRSLÖFTEN

1. Vara nyttig fram tills vi åker till Egypten. Vilket innebär ingen alkohol, godis, chips, donken etc.

2. Fortsätta träna regelbundet.

3. Laga nya maträtter och få ordning på alla recept jag har och sätta in i en pärm så det blir lite ordning och reda.

4. Planera sommaren bättre så de inte blir som de 2 senaste somrarna att jag iprincip inte har någon semester alls.

5. Prommenera och vara ute mycket.

Kom inte på några fler så dessa får räcka! Längtar efter det nya året ❤️


ÅRSLISTA 2013

Då var det dags för min standard-årslista. Kommer såväl ihåg när jag skrev denna för året, jag var glad, för hade haft ett av de bästa åren i mitt liv. Dock hade jag en känsla av att detta år inte skulle bli lika bra och nej det blev det inte heller, inte på långa vägar. Visst har det funnits stunder under året som varit bra men det har ändå aldrig varit bra till hundra procent. Jag har känt mig så ledsen, vilsen, ensam under detta år. I våras och sommras var det som värst. Dock känns inte allt helt bra fortfarande men jag mår mycket bättre. Dock vill jag tillägga en sak och det är att trots att jag varit deprimerad osv så är jag ändå tacksam, för livet. För att jag inte har någon "allvarlig" sjukdom, för att jag har ett hem och kan äta mig mätt osv. Jag tänker på sånt ofta, att jag har det bra och jag är tacksam över det varje dag. Vilket fall så hoppas jag på att 2014 ska bli ett bättre år.
 
 
1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Jag skaffade tandställning.
 
2. Höll du några av dina nyårslöften?
Jag hade inga direkta nyårslöften förrutom att jag skulle träna och äta regelbundet tror jag? Så träningen har jag ju skött men att äta regelbundet har jag inte varit lika bra på haha.
 
3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nej.

4. Dog någon som stod dig nära?
Ja, min morfar.
 
5.Vilka länder besökte du?
Inget förrutom Sverige, det har nog aldrig hänt förutom när jag var liten? Har alltid varit utomlands en gång på år.
 
6. Är det något du saknat år 2013 som du vill ha år 2014?
En utlandsresa!
 
7. Vilket datum från år 2013 kommer du alltid att minnas?
8/5 när jag fick min tandställning, 5/8 när vi åkte till små dalarö gård (haha kul att det var 5 och och 8 båda datumen fast omvänt likzom), sen hade jag även en väldigt bra vecka ute på marholmen.
 
 
 
8. Största misstaget?
Att börja jobba på flash, det var efter det som helvetet bröt loss satt säga. 
 
9. Bästa köpet?
Min dator, fast det var från älsklings övertidstimmar, men det är ju tekniskt sett ett köp.

10. Vad spenderade du mest pengar på?
Mat och räkningar? Haha.
 
11. Gjorde någonting dig riktigt glad?
När vi flyttade till vår lägenhet här i sumpan. När jag fick min tandställning, normla tjej liksom men har velat ha det hela mitt liv och blev ännu gladare när jag inte behövde betala hela själv sen heller :D Sen blev jag även väldigt glad när jag och älskling bokade en resa till Egypten nästa år. När jag var på marholmen var jag också glad, det var så skönt att få komma bort. 
 
12. Gjorde någonting dig riktigt ledsen?
Jag vet inte om jag skulle benämna detta "riktigt ledsen" dock är jag trött på vissa människor. Känns som att vissa är där för en ena sekunden och sen helt plötsligt inte? Har verkligen insett att det är få i min omgivning som jag verkligen kan lita på och som jag vet var jag har. Sen finns det typ tusen andra grejer också men orkar inte bli för djup.

13. Vad önskar du att du gjort mer?
Hittat på saker, typ som restaurangbesök, resor osv men det är svårt när man inte har så mycket pengar och försöker spara.
 
14. Vad önskar du att du gjort mindre?
Ätit godis kanske haha.
 
15. Hur tillbringade du julen?
Först en sväng hos pappa och sen hemma hos Sannys föräldrar.
 
 
16. Vad gjorde du på din födelsedag 2013?
Hade fekke.
 

17. Favoritprogram under året?
How i met your mother och 90210.
 
18. Bästa boken du läste i år?
Sophie Kinsellas shopaholic böcker.
 
19. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Det kan man säga.
 
20. Den bästa nya människan du träffade? 
Malin.
 
 
21. Vad var din största framgång 2013? 
Måste nog säga träningen. Efter sommaren bestämde jag mig för att satsa på att styrketräna och har kört på regelbundet med det fram tills julen nu. Har blivit starkare, vilket var mitt mål. Nu efter nyår ska dock allt fett bort så då äre slut på att frossa i mat och godsaker och börja knapra sallad istället, egypten 2014 here i come! En annan "framgång" är även att jag fixat allt i skolan hitills.

22. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2013?
Jubel, tsunami, heatwawe, clarity, under the sun, hey brother, the fox, en liten kyss, lagom, du ska adrig runka bulle (med herren jesus krist) etc finns hur många som helst! 

DAGARNA SOM GÅTT












Har haft en supermysig jul med trevligt sällskap och massa god mat. Jag var även tomte i år haha men bilder på det kanske ni får sen, jag var jävligt het iaf, det är en sak som är säker ;) har fått massa fina julklappar också så är väldigt nöjd. Det enda tråkiga var att jag fick så galet ont i ryggen på juldagen, kunde knapp röra mig ur sängen på morgonen så alla mina planer för denna dag sprack.. Dock kom det över lite folk till oss senare på kvällen så det blev en rolig kväll ändå :D ryggen känns mycket bättre nu dock så gör det fortfarande lite ont när jag böjer mig.
Idag ska jag jobba, gå till frisören och sen gå ut och äta med mamma, Amanda och Eva. Ha en trevligt fredag allihopa ❤️

JUL

 
Igår jobbade jag till klockan 4, efter det drog jag till gymmet och körde axlar och mage. Sen kom jag hem och hade adventsmys för mig själv eller paddan var ju med mig såklart, så helt ensam var jag inte. Kollade solsidan och åt skagenmackor. SJUKT NICE GREJ, jag är helt galen i skagenröra, det är ju bara för gott. Dock har jag av någon anledning fått för mig att jag inte gillar någon skagenröra som är färdig på burk (tror jag åt någon sån som var sjukt vidirg någon gång). Så brukar bara köpa i typ fiskaffären och ibland i charken om dem ha någon god. Men på ica maxi i sumpan smakar den verkligen skit och var verkligen as sugen så tänkte att jag provade att köpa en färdig (den som är på bilden där uppe) och den var verkligen hur god som helst, smakade som när man köper i fiskaffären typ? Det var liksom hela räkor i och allt, så ville bara tipsa om de till er som gillar skagenröra, för det är ju dessutom mycket billigare att köpa en sån där burk än färsk. Nog om skagenröra. Lite senare på kvällen kom älksling och några av hans kompisar hit, dem drack lite och sen gick dem ut. Jag följde dock inte med eftersom att jag skulle jobba idag.
 
 
 
Idag har jag tränat och jobbat. Ali (min chef) har ju bara varit för snäll mot mig idag. Först hade han köpt lunch till mig, alltså den där kycklingen som var kolugnsgrillad, så sjukt god. Sen när jag slutade fick jag en julklapp, chokladpraliner och 400 kronor på MQ, hur snällt? Blev iaf jätte glad. När jag kom hem slog jag in massa julklappar, älskar att slå in presenter och göra fint :D sen satt jag och älskling och kollade på pluras uppesittarkväll haha så flummigt alltså.. och sen såg vi lite på den andra Harry Potter filmen, det går inte snabbt med vårt maraton haha. Men nu måste jag sova, imorgon (eller a idag) är det julafton, whoho! Lär nog inte blogga någonting imorgon så vill bara önska alla mina fina läsare en god jul, puss från snarre.
 

SÖNDAG


Jag och älskling har börjat ha Harry Potter maraton, så mysigt, tycker dem är riktiga julfilmer av någon anledning :-) I fredags blev det utgång ändå, vi var på oxid, smockat med folk men bra musik, men det var en rolig kväll. Igår vara vi bara hemma, jag städade och pluggade lite och kollade Harry Potter som sagt. Nu är jag påväg till jobbet och efter det ska jag träna. Puss ❤️

FROZEN CHEESECAKE

 
Ingredienser:
ägg
2 dl socker
200 g Philadelphiaost
4 dl grädde
2 tsk vanillinsocker
200 g digestivekex
50 - 75 g smör
6 - 8 st passionsfrukter till garnering
 
Gör såhär:
Separera äggulan från vitan. Vispa äggula och socker poröst, rör ned Philadelphia osten. Tillsätt vaniljsocker i grädden och vispa grädden något hårt. Rör ned i smeten. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd försiktigt ned detta tillsammans med övriga smeten.Krossa digestivekex och blanda med smöret, för att sedan fylla botten i en form med avtagbarkant. Häll smeten ovanpå digestivekexen och låt stå i frysen minst 3 timmar innan servering. Ta ut innanmätet från passionsfrukten och toppa cheesecaken före servering.
 
Receptet kommer från halv 8 hos mig.

VIT CHOKLADTRYFFEL MED LIME

Tror det här är tredje året eller nått som jag gör dessa till jul. Alltså dem är sååååååå goda. Om man gillar vit choklad och lime alltså. Dock har jag aldrig lyckats få dem runda utan dem har bara smält ihop efter ett tag typ haha (apic fail liksom) men nu har dem hållt sig runda och fina. Men tror det beror på att jag lät smeten stå nästan 2 dygn innan jag rullade ihop dem. Här kommer receptet iaf:
 
 
Ingredienser:
200 g vit cholad (jag tog marabous vit choklad med vanilj)
1 dl vispgrädde
Rivet skal av 2 lime
Florsocker (att rulla dem i)
 
Gör såhär:
Koka upp grädden i en kastrull. Ta av den från plattan och bryt sedan ner chokladen och rör tills det är helt smält. Tillsätt sedan de rivna limeskalet. 
 
 
Låt sedan stå kallt minst ett dygn och forma sedan till bollar och rulla i florsocker.  

17.14

Hejsvejs! Vill bara börja med att säga att jag är glad över att denna vecka är över, fyfan. I måndags jobbade jag och sedan skola tisdag och onsdag. Och i onsdags blev det bråk och grejer i min grupp så slutade med att jag bara drog från min grupp för var så jävla ledsen och upprörd och sen kom älskling och hämtade mig, så det var snällt. Igår var jag bara hemma och pluggade sen på kvällen hade jag och min granne Jennifer middag hos henne, det var mysigt. Idag har jag kört ett sjukt bra pass på gymmet, pluggat och städat lite. Funderar på vad jag ska göra ikväll. Hade tänkt att bara vara hemma först men nu ska tydligen älskling iväg och det är ju as boring och sitta här i min ensamhet så får se vad som händer, här kommer lite bilder bah:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lägger upp recept på cheesecaken och ett annat gott recept sen också :-)

ÖVERASKNINGSFEST

Imorgon fyller min bäztis Mell the bell 22 år. Så i lördags hade Amer, hennes kille fixat ihop en överaskningsfest åt henne, det blev verkligen jätte lyckat och hon blev verkligen överaskad haha, så det var kul. Vi åt tacos, drack, lyssnade på musik osv. Dock drack jag nästan ingenting då jag skulle plugga och träna idag. Här kommer lite bilder från lördagen iaf:
 
Snarre.
 
Fikade med Jossan på fotöljen innan, goooodaste kladdkakan.
 
Födelsedagsbarnet!
 
Tacoooos :D
 
Melissa och Amer.
 
Blåser ut ljusen bah.
 
Amer hade köpt en väldigt fin tårta!
 
Och den va sjuuuukt god, med vit choklad mousse i och grejer, yummi.
 
Nästa vecka väntar en booring vecka med massa jobb, plugg (har 2 seminarium) och träning, blää men efter det så är det jul och grejer så ska absolut inte klaga, nu ska jag äta kakor och kolla på 90210.
JUSTE innan jag avslutar. Idag sa jag såhär till älskling: snabb fråga, datum och år när vi förlovade oss? Vet ni vad han svarar? 13 februari 2011. Det rätt svaret är 11 mars 2012, bra koll eller? Noll rätt liksom haha.

FREDAG KVÄLL

 
Okej måste börja detta inlägg med att säga att jag är så sjukt jävla irriterad på en person att jag inte finner några ord, gahh!!!?&!&!!??
 
Okej då var det sagt. Har haft en trevlig dag, var hos mamma på dagen och badade och umgicks med henne och Fredrik. Sen vid halv 7 mötte vi älskling vid rådhuset och gick ut och åt på restaurang. Köttet var gymt dock blev det lite för mycket såser och allt blev väldigt slabbigt, dessutom fick vi rå potatisgratäng haha, men är nöjd ändå! Åt en sjukt god efterätt också, vet inte hur det stavas men en sån där rund choklad kaka med rinnande choklad i. Nu ska jag sova strax tänkte kolla något avsnitt på 90210 först. JUSTE har möblerat om i sovrummet, det blev så sjukt mysigt :-)

TORSDAG

Jag har kännt mig lite hängig de 2 senaste dagarna, i tisdags när jag vaknade hade jag ont i halsen och kände mig febrig. Igår kändes det en aning bättre men inte hundra procent. Nu har jag dock sovit så sjukt mycket de senaste dagarna och inte ansträngt mig så det hann nog aldrg "bryta ut" som tur är. Vilket fall imorse hade jag tid hos min tandläkare för att spänna tandställningen kl 11. Hade ställt klockan på 9 för att hinna upp och plugga en stund innan. Men vaknar av ett ryck 10.35 och ba wtf varför har jag inte hört klockan?? Så jag bokstavligen kastar mig upp och hann med tåget som gick 10.45, det är vad jag kallar snabbt hehe. Min tandläkare ligger inne i stan på sveavägen men kom faktiskt bara 5 min försent och jag var jävligt svettig när jag kom fram haha, men jag hann iaf :D Nu har jag den "sista tråden" i tandställningen så det är bara lite småjusteringar kvar sen får jag ta ut den, i vår någon gång, whoho. Nu ska jag dra iväg och träna, ha en bra dag :-)  

JUL-LISTA

Pepparkakor - Lussebullar
Ischoklad - Marsipan (usch inget!!)
Köttbullar - Prinskorv
Julkorv - Julskinka
Lax - Sill
Revbensspjäll - Janssons frestelse
Ris a la malta - Risgrynsgröt
Rullsylta - Pastej
Glögg - Julmust
Hemma - Borta
Utomlands - Sverige
Mysteriet på Greveholm - Dieselråttor och sjömansmöss
Chokladkalender - Paketkalender
Plastgran - Äkta
Mjuka paket
 - Hårda paket
Arne Weise - Ernst

Hur och med vilka ska du fira jul i år?
På dagen ska jag och älskling över till pappa på typ jul-lunch. Efter det ska vi hem till Sannys föräldrar och vara där hela kvällen, ska bli väldigt mysigt :-) Dagen efter ska vi nog över till Fredrik och mamma eller om dem kommer hit.

Vad önskar du dig i julklapp?
Helst av allt önskar jag att alla kunde vara snälla och ta hand om varandra, att folk skulle sluta begå våldsbrott och sluta plåga oskyldiga djur. Jag önskar även att alla kunde få äta sig mätta och ha en säng att sova i, att ingen människa skulle behöva lida och att man kunde bota alla hemska sjukdomar. Men det blir lite svårt eller?
Så det som jag önskar mig (som är lite mer realistiskt) är för det första nya täcken, dem vi har nu är så sjukt slitna och kalla. Skulle även behöva lite diverse saker till köket bla en wokpanna, en (eller flera) stekpanna den vi har nu är helt kaos. Nya champagneglas, rosa cocktailglas och fler ittala vin glas, älskar de märket, åh vill bara ha alla deras grejer :-) Skulle inte heller tacka nej till nya träningskläder och löparskor eller a nya kläder över huvudtaget skulle inte vara fel. Ett par uggs skulle jag också vilja ha. Sen har jag sett världens finaste och bästa bur som jag skulle vilja köpa till paddan.

Vilken scen är bäst ur Kalles Jul klockan 15 på julafton?
När de åker på semester med husvagnen.

Brukar dina julaftnar leva upp till dina förväntningar?
Jadå :-)

Har du firat jul utomlands någongång?
Ja julen 2009 firade jag i Thailand.

Vilket jullåt är den bästa?
Älskar Justin Biebers jullåtar!

Vilken julfilm är den bästa?
Tomten är far till alla barn så bra haha :-)

Har du varit Lucia någongång?
Nej.

Berätta om ett julminne som betyder mycket för dig:
När vi var i Thailand. Inte för att det var speciellt "juligt" men det var en underbar julafton iaf!

EFTERRÄTT

Här kommer receptet på efterrätten jag gjorde på middagen förrut, den är så sjuuuuukt god. Basilikamarinerade jordgubbar med vitchokladmousse och kardemummaströssel. 

 

Moussen

 

Ingredienser:
3,5 dl vispgrädde
200 gram vit choklad
170 gram mascarpone


Gör såhär:
Chokladmoussen: Koka upp grädden.Bryt chokladen i bitar och rör ut i grädden. Häll upp i en bunke och ställ kallt 8 timmar. Vispa chokladsmeten till ett fast skum. Vispa mascarponen i en separat bunke och rör sedan ner den i chokladsmeten.

 

Marinerade jordgubbar

Ingredienser:
vaniljstång
8 st basilikablad
2 dl socker
2 dl vatten
1 st liten nypa svartpeppar
16 st jordgubbar

Gör såhär:
Snitta vaniljstången på längden. Hacka basilikan grovt. Koka upp vaniljstången, basilikan, sockret, vattnet och svartpeppar till en lag. Häll upp i en skål, ställ i kylen och låt svalna. Ansa jordgubbarna och dela i kvartar. Vänd ner i sockerlagen och låt dem dra några timmar.

 

Kardemummaströssel

Ingredienser:
4 msk krossade digestivekex
3 msk vetemjöl
3 msk smält smör
3 msk socker
salt
malen kardemumma


Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut kexsmulor, mjöl, smör och socker på en plåt med bakplåtspapper. Pudra över kardemumma och en aning salt. Baka tills smulet fått lite färg. Rör om då och då så att allt blandas. Och håll koll så att det inte blir bränt.

 

Receptet kommer från matplatsen.


HELGEN

Godkväll, tänkte skriva ett litet inlägg innan jag ska sova. Hade en väldigt mysig idolkväll med mina tjejer i fredags, hade gjort en saffranskladdkaka med vit choklad själva smaken var as god men den blev en aning för kladdig, tabbe av mig likzom så hade den varit inne lite längre hade den blivit perfa.
 
 
I lördags åkte jag och älskling till kista en sväng, vi hade fått 1000 kr var av Sannys föräldrar som vi skulle handla kläder för (det var ett krav för att vi skulle få pengarna haha, så gulliga) så jag köpe en ny mjukisdress, ska spara resten av cashen till mellandagsrean. 
 
 
Stod hur länge som helst och velade ifall jag skulle ta rosa på tröjan också men vit var så fin så tog det men nu ångrar jag att jag inte tog rosa haha, kanske går tillbaka och köper en rosa också hehe.
 
 
På kvällen åkte iaf jag, Fille och Freja till Stina för hennes kille hade födelsedagsfest, det var väldigt trevligt vi spelade tv spel och grejer :D Vid 10 drog vi tillbaka till mig eftersom att älskling också hade födelsedagsfest. Så hängde vi här resten av kvällen, var hur nice som helst, blev en väldigt lyckad kväll. I söndags så fyllde ju Sanny år så då fixade jag brunch till oss när vi vaknade. Joppe, Fille och Tommy joinade också så det var mysigt, bra start på dagen likzom.
 
 
 
Nu är det ny vecka igen och idag har jag tränat, körde ett sjukt jobbigt benpass. Sen har jag bara pluggat, lagat mat, kollat PH osv. Men nu ska jag sova ska upp tidigt imorgon, natti! 

FREDAG

Godmorgon! Sanny påpekade igår att jag var en dålig bloggare som bara lägger upp lite recept ibland? Haha okääääj. Nej men har faktiskt inte skrivit så mycket om vad jag gjort på senaste tiden men det är bara för att mitt liv känns så tråkigt att skriva om. Det är liksom samma sak varje dag jag tränar, pluggar, jobbar ibland och äter haha så känns inte så kul att skriva samma sak hela tiden. Men nu när det var ett tag sen så tänkte jag skriva av mig lite.

För det första, jag kan inte säga att jag är trött på att styrketräna, dock är jag trött på att känna mig "tjock" haha. Väger liksom 66 kg nu och anledningen till det är att jag varje dag ligger på överskott för att kunna bygga muskler. Men i januari ska jag äntligen börja min diet. Kommer fortsätta styrketräna då men också köra mycket kondition (jag har inte kört någon kondition alls sen i sommras). Så då ska jag försöka få bort allt fett som jag har nu och försöka att inte förlora så mycket muskler, vilket är sjukt svårt men a. Vilket fall kommer jag att få en snyggare kropp sen hehe. Om jag nu lyckas med min diet vill säga ;)

För det andra, det är så sjukt många dom fyller år nu i december älskling, Melissa, Malin, Jennifer osv och imorgon ska jag hem till Stina för att hennes kille fyller år. Känns som att jag kommer missa någons födelsedag eller blanda ihop datumen när alla ska fira för just nu är det typ varje helg som någon ska firas känns det som. Men vilket fall imorgon ska jag som sagt till Stina så det ska bli svin kul dock har älskling bestämt sig för att han också ska fira sin födelsedag imorgon och ha fest här? Haha snäll jag är som inte ens är med? Nej men får väl vara först hos Stina och sen dra hit, eller nått..

För det tredje, är så skoltrött, hade seminarium igår (det tredje på denna kurs) så nu är det "bara" 2 kvar och sen tentorna i januari. Sjukt att det faktiskt snart är januari och att vi börjar med fucking examensarbetet då? Jag är liksom snart klar med denna utbildning :O dock är jag ju väldigt inne på att gå ett år till och ta en kandidat så ska söka lite sen. Vill helst komma in på Handels sista året isf, det vore det bästa..

För det fjärde, kollar på BÄSTA SERIEN just nu, 90210 sååååååå jäkla bra alltså, är evigt tacksam till Jessica som tipsade mig.

För det femte, haha ja vad ska jag skriva här? Jo kan berätta om min dag. Klockan 12 har jag tvättstugan! Innan det hade jag tänkt att träna, bröst och triceps. Sen ska jag och älskling åka till Bromma blocks när han slutat. Sen ikväll kommer Jessica, Fille och Stina hit och ska ha idol kväll med mig och Sanny haha fast han är faktiskt inte ensam kille, paddan är ju här också! Så det kommer bli trevligt.

Okej nu har jag typ skrivit en bok så det får räcka, ha en bra fredag ❤️

FÖRRÄTT OCH VARMRÄTT

 Hade ju lite middag här i fredags så här kommer receptet på de 2 första rätterna:
 
 
 
 
FÖRRÄTT: UGNSGRATINERADE HAVSKRÄFTOR

 

Ingredienser:
5 stora kokta havskräftor
170 g rumstempererat smör
¾ dl finhackad basilika
¾ dl finhackad persilja
rivet skal av ¾ citron
¾ tsk salt
1 ⅓ krm sambal oelek
¾ dl riven Kvibille Svecia

 

Gör såhär:
Sätt ugnen på 250º. Klyv havskräftorna på längden och knäck klorna lätt. Lägg dem med skalsidan ner i en ugnssäker form. Vispa smöret krämigt och blanda med basilika, persilja, citronskal, salt och sambal oelek. Bred smöret över kräftorna. Strö över osten (hit kan man förbereda i god tid innan gästerna kommer) och gratinera i övre delen av ugnen ca 5 min.

 

Receptet kommer från matplatsen

 

 

VARMRÄTT: UGNSSTEKT ROSTBIFF MED POTATISMUFFINS OCH RÖDVINSSKY

 

Köttet

Ingredienser:
Rostbiff
Olja
Vitlök
Timjan
Salt + peppar

 

Gör såhär:
Blanda alla ingredienserna och lägg köttet i marinaden. Sen hade jag rostbiffen på 120 grader i ugnen tills den visade lite över 55 grader (tog ca en timme) då tog jag ut köttet och lät det vila.

 

Potatismuffins

 

Ingredienser:
800 gram potatis (mjölig sort)
50 gram smör
2 ½ dl riven lagrad ost
3 stora ägg
Salt + peppar

 
Gör såhär:
Koka potatisen mjukt i saltat vatten. Ställ under tiden ugnen på 225 grader. När potatisen är klar så mosa den och rör ner smör, ägg, salt, peppar och ost. Rör till en jämn smet och fördela i muffinsformar (eller i bakplåtspapper i en muffinsform som jag gjorde). Fördela smeten och toppa sedan med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.

 

Rödvinssky

 

Ingredienser:
2 dl rödvin
2 dl balsamvinäger
ca 1 dl råsocker eller muscovadosocker
1 dl kalvfond
ca 100 g smör

 

Gör såhär:
Sätt rödvin, balsamvinäger, råsocker, kalvfond i en kastrull och låt koka upp. Låt sedan puttra på svag värme tills skyn reducerats till hälften, dock minst 15 min. Ta av från plattan och tillsätt en rejäl klick smör. Låt smälta och sedan är skyn färdig att servera.

 

Receptet på rödvinsskyn kommer från halv 8 hos mig


LUSSEBULLAR

 
Ingredienser:
50 g jäst 
5 dl mjölk 3% 
150 g smör 
250 g kesella 
2 dl strösocker 
1 g saffran (2 kuvert) 
1 tsk salt 
16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer 
russin 
1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling 

Gör såhär:
Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt och tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.
 
Receptet kommer från recept.nu och måste nog säga att det var det bästa recept på lussebullar jag provat, 2 dagar efter var dem fortfarande som nybakade och inte ett dugg torra!

FÖRSTA ADVENT

Nu var det första december då :-) Jag älskar verkligen julen, det är nog den bästa högtiden, det är så mysigt. Idag är det ju första advent och vi hade inte druckit julmust förens idag så det var sjukt gott (värt att vänta för julstämningen liksom). Nu har vi precis julpyntat och lyssnar på julmusik sen håller även vår lussedeg på att jäsa hehe. En bra söndag :-)
 
Blev deg nästan enda upp till kanten så var tvungen att lägga över hälften i en annan bunke, faan vad tjocka vi kommer bli av alla lussebullar.
 
Gjorde en jullista på spotify bahhhh.
 
Chokladkalender :D
 
Julpynt i köket.
 
Vi fick 2 sånna här av mamma och fredrik, så fina!!
 
Hallen.
 
Vardagsrummet.
 
Fin tomte som vi också fick :-)
 
Fast det är mycket finare irl måste jag säga. Recept på lussebullarna samt min 3 rättersmiddag lägger jag ut i veckan! Puss på er.
 

RSS 2.0